Otsalamppu on väline, josta olisi hyötyä lähes jokaiselle. Se helpottaa elämää sähkökatkon sattuessa, auttaa löytämään kuivan sukkaparin repun pohjalta ja tarjoaa valoa leirinuotion virittelyyn auringon jo mentyä mailleen.
Otsalamppu ei ole uusi keksintö vaan reilut sata vuotta käytössä ollut valaisuväline. Alun perin kaivosmiehet käyttivät alkeellisia otsavaloja, jotka koostuivat kynttilästä ja kypärästä. Kun Edison keksi hehkulampun, kypärään vaihtui nopeasti lamppu ja painava paristo, jolla pystyi työskentelemään 12 tunnin työvuoron kaivoksessa. LED-tekniikan kehittyminen 2000-luvun alussa mahdollisti valoteholtaan ja virrankulutukseltaan käyttökelpoisen otsalampun valmistamisen helposti mukana kuljetettavassa koossa.
Nykyään LED-otsalamput ovat pieniä ja tehokkaita. Niitä saa eri mallisina lähes joka kaupasta. Sotilaskäyttöön löytyy kypäräkiinnitteisiä, maastokuvioituja sekä taistelukentän olosuhteet kestäviä ratkaisuja. Kiipeilykäytössä ja suunnistuksessa taas paino, valoteho ja akun kesto ovat pääosassa.
Otsalamppujen valmistajat kilpailevat lamppujen valoteholla ja toiminta-ajalla. Valotehon yksikkönä markkinoinnissa käytetään useimmin lumenia. Käyttäjän kannattaa kuitenkin miettiä, paljonko tehoa aiottuun käyttötarkoitukseen tarvitaan. Sulakerasian avaaminen ei välttämättä vaadi 400 lumenin tehoa, kun taas suunnistukseen 20 lumenia on liian vähän.
Vertailussa mukana olevat valot olen hankkinut pääasiassa työkäyttöön. Ominaisuuksiltaan lampun tulisi olla käytössäni helposti mukana kuljetettava, kestävä ja valoteholtaan maltillinen. Asun vakituisesti napapiirin pohjoispuolella, missä työskentelen sotilaana. Kaamoksen aikaan valoisaa on vain muutama tunti vuorokaudessa, joten valaisimelle on paljon käyttöä. Näillä leveysasteilla myös pakkanen aiheuttaa omat vaatimuksensa valaisimien rakenteelle ja virran kulutukselle.
Vertailussa ovat mukana seuraavat valaisimet:
Petzl Tactikka
Petzl Tactikka XP
Petzl e+lite
Princeton Tec Byte
Suprabeam H3
Petzl Tactikka
Petzl Tactikka on vanhimpia tässä esittelyssä olevista malleista. Hankin sen armeijaa varten vuonna 2006 ja se on vieläkin ykkösvalintani otsavaloksi. Ominaisuuksina on mm. 3 LED-valoa, ja punainen filtteri hämäränäön säilyttämiseksi.
Tässä mallissa valo kytketään päälle ja pois liukukytkimellä. Pidän tätä hyvänä ratkaisuna, sillä se estää valon vahingossa päälle kytkeytymisen esimerkiksi taskussa.
Petzl Tactikka toimii kolmella AAA paristolla. Valmistaja ilmoittaa valotehoksi 27 lumenia, käyttöajaksi 120 tuntia ja painoksi 91 grammaa.
Petzl Tactikka XP
Petzl Tactikka XP on uusin vertailun valaisimista. Valotehoa voi säätää ja valaisimesta löytyy myös strobomoodi. Tactikka XP:n mukana toimitetaan neljä eri väristä suodatinta (punainen, vihreä, sininen, kirkas). Näistä yksi kiinni on valossa ja toista voi säilyttää pannassa olevassa säilytyspaikassa. Virtakytkimestä johtuen lampulla on tapana kytkeytyä päälle takin taskussa. Tällöin paristot tyhjenevät helposti. Myös Tactikka XP toimii kolmella AAA paristoilla. Valmistaja ilmoittaa valotehoksi 40 lumenia maksimiteholla, käyttöajaksi 120 tuntia ja painoksi 95 grammaa.
Petzl e+lite
Petzl e+lite on suunniteltu käytettäväksi hätätilanteissa tai jos käyttäjä tarvitsee erityisen pientä ja monikäyttöistä valoa. E+lite on vesitiivis metrin syvyyteen puolen tunnin ajan. Hankin lampun selviytymispakkaukseeni kriteereinä pieni koko sekä monikäyttöisyys. Käyttöaika sekä harvinaisempi paristotyyppi rajaa valon pois arkivaloistani. E+lite toimitetaan kätevässä kotelossa, jonka voi kiinnittää esimerkiksi repun olkahihnaan. E+lite toimii yhdellä CR 2032 litiumparistolla. Valmistaja ilmoittaa valotehoksi 29 lumenia, käyttöajaksi 30 tuntia (punaisella merkkivalotoiminnolla) ja painoksi 27 grammaa.
Princeton Tec Byte
Princeton Tec on kilpaileva merkki Petzlille, joten ajattelin kokeilla millainen lamppu heidän Byte-mallinsa olisi. Kriteereinä olivat pieni koko sekä punainen valo. Pidän valon säädettävästä kulmasta sekä pienestä koosta, mutta tässäkin lampussa painokytkin aiheuttaa turhia päälle kytkeytymisiä takin taskussa. Princeton Tec Byte toimii kahdella AAA paristolla. Valmistaja ilmoittaa Byte:lle valotehoksi 50 lumenia eli enemmän kuin Petzl Tactikka XP:ssä. Käyttöajaksi ilmoitetaan 146 tuntia ja painoksi 64 grammaa.
Suprabeam H3
Tästä lampusta tulee ensimmäiseksi mieleen suunnistajat. Valaisimen suuri koko, erillinen paristokotelo otsapannassa sekä suuri valoteho pelkällä valkoisella valolla eivät suosi sotilaallista käyttöä, mutta valaisevat kyllä pimeän metsän. Suprabeam H3 on vertailun tehokkain valaisin. H3 toimii kolmella AAA paristolla. Valmistaja ilmoittaa H3:n valotehoksi 110 lumenia viidellä LED-polttimolla, käyttöajaksi 10-20 tuntia ja painoksi 126 grammaa.
Yhteenveto:
Petzl Taktikka: Hyvä yleisotsalamppu punaisella valolla.
Petzl Taktikka XP: Tehokkaampi valo laajemmilla ominaisuuksilla. Virtakytkin-ratkaisu jättää toivomisen varaa.
Petzl e+lite: Hyvä hätävalo käyttäjälle, joka arvostaa pientä kokoa ja painoa. Käyttää virtalähteenä harvinaisempia paristoja.
Princeton Tec Byte: Hyvä yleisotsalamppu. Huonona puolena painokytkin.
Suprabeam H3: Siviilikäyttöön suunnattu tehokas otsalamppu. Vaikea kuljettaa taskussa. Ensisijaisesti käyttöön, missä lamppu on päässä jatkuvasti.
Otsalamppua valitessa käyttötarkoitus sanelee pitkälti, minkä tyyppistä lamppua kannattaa harkita. Markkinoilla on useita otsalamppuja mitä erilaisimmilla ominaisuuksilla, eikä valinta ole välttämättä aina helppoa. Omaan käyttööni testatuista otsalampuista parhaiten sopivat Petzlin Tactikka ja e+lite.
Kirjoittajasta: Tatu on napapiirin pohjoispuolella työskentelevä ammattisotilas. Ammatinsa ja harrastustensa kautta hän on erittäin hyvin perillä vaativissa olosuhteissa tarvittavista taidoista ja varusteista.